Headlines News :
Home » , , » Cara Semut Bunuh Diri

Cara Semut Bunuh Diri

Written By Zul Fikri on Friday, February 15, 2013 | 9:54 PM

Semut adalah serangga yang mempunyai sejuta pesona dan juga makhluk yang paling misteri di planet ini.tahukah anda bahawa semut juga boleh bunuh diri secara beramai-ramai? Bukan kerana stress atau bertarung melawan musuh, namun hanya kerana hal sepele.mereka membentuk lingkaran yang membuat diri mereka sendiri terperangkap dan mati, dan terus menerus melakukan itu hingga semuanya mati atau ada pasukan semut lain yang mengganggunya.


Fenomena ini dijumpai oleh Beebe pada tahun 1921 ketika sedang berjalan di guyana.dia melihat keanehan pada semut tentera yang berasingan daripada koloninya, mereka berputar membentuk sebuah lingkaran.semakin lama lingkaran yang dibentuk oleh para semut tentera yang berasingan daripada koloninya tersebut semakin besar kerana banyak para semut lain yang bergabung.mereka berputar seperti gasing dalam waktu yang lama sehingga banyak diantara semut2 tersebut mati kerana kehausan atau kecapekan.beebe lalu mencatatnya di bukunya dan memberikan nama "ants circle of death" kepada fenomena tersebut. Penasaran? Liat deh gambar di bawah ini:"Dancing ants" atau "death mill" atau "ants circle of death pertama kali dipelajari oleh pakar psikologi haiwan amerika theodore schneirla pada tahun 1944.


Para semut saling berkumpul dan mula berjalan membentuk lingkaran.salah satu rujukan umum untuk fenomena ini dikaitkan dengan seorang naturalis amerika william beebe, yang melihat dan kemudian menggambarkan fenomena ini di guyana pada tahun 1921. Tentera semut bergerak dalam lingkaran dengan lingkar kaki 1.200. Perlu waktu 2,5 jam setiap semut untuk menyelesaikan loop. Gerakan ini berlangsung selama dua hari hingga sebahagian besar peserta (semut) meninggal.

Bagaimana terjadinya lingkaran tersebut? Seorang ahli semut menjelaskan awalnya ada semut yang berasingan dari koloninya.nah ketika terpisah dari koloninya, sang semut mempunyai peraturan sederhana, "ikuti semut di depannya". Kerana semut yang berasingan daripada tanah jajahan saling mengikuti di depannya, maka mereka akan membentuk sebuah lingkaran yang mirip seperti black hole.

Share this post :

+ comments + 1 comments

February 15, 2013 at 10:18 PM

Mantap...info pengetahuan yang bagus, ane jadi tahu,,,!


http://khaeseven.blogspot.com/

Post a Comment
 
Support : 8Share lah! | ChurpChurp | Gush Ad lah!!
Copyright © 2014. Echo News Portal - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger