Headlines News :
Home » , » 9 Jenis Petir yang Paling Berbahaya di Dunia

9 Jenis Petir yang Paling Berbahaya di Dunia

Written By Zul Fikri on Tuesday, February 12, 2013 | 9:50 PM


Banyak petir yang berbahaya sehingga boleh meragut nyawa seseorang sehingga penting untuk kita mengetahui pada setiap satunya dan apa jenis petir tersebut. Petir adalah gejala alam yang biasanya muncul pada musim hujan di mana di langit muncul kilatan cahaya sesaat yang menyilaukan biasanya disebut kilat yang beberapa saat kemudian diikuti dengan bunyi menggelegar sering disebut sebagai Guruh. Perbezaan waktu kemunculan ini disebabkan adanya perbezaan antara kecepatan bunyi dan kecepatan cahaya.

1. St. Elmo's Fire


Petir jenis ini sangat kuat sehingga tanah akan berlubang apabila disambar olehnya. Apabila petir ini datang, tidak ada seorang pun berani untuk keluar rumah.

2. Boom


Ball Thunder adalah fenomena yang aneh, ia tidak dapat dipastikan bagaimana ia terhasil, ia juga boleh membahayakan kehidupan.

3. Deadly


Di Amerika Syarikat, sekitar 58 orang dibunuh setiap tahun oleh petir. Sekitar 250 orang bertahan hidup setiap tahun setelah disambar petir, namun sebahagian besar hidup dengan bekas luka tetap.

4. Cloud Flashes


Ketika kilat menyala di awan, kadang-kadang Anda dapat melihat garis di udara di sekitar badai. Itu disebut kilat awan-ke-udara, atau disebut sebagai "Anvil Crawler" Petir juga dapat melakukan perjalanan dari awan ke awan. 

5. Cloud-to-sea Lightning


Petir jenis ini sering didapati di laut oleh para nelayan.

6. Mind-blowing Beauty


Petir melalui udara memancarkan cahaya putih, tetapi dapat muncul sebagai warna yang berbeda bergantung pada keadaan cuaca. Kerana kelembapan, kabus, debu dan seperti dengannya, petir dapat muncul dalam warna merah atau oren dalam cara yang tidak sama ketika matahari terbenam.

7. Upper Atmospheric Lightning


Petir ini digelar sangat istimewa kerana ia jarang dapat dilihat.

8. Mulitple Strikes & Long Exposure Photos


Petir ini kelihatan seperti mercun, ia terjadi seperti itu kerana ia bergabung dengan angin yang sangat kuat sehinggakan ia seakan seperti meletup dengan banyak.

9. Sensational Volcanic-Lightning 


Petir jenis ini seperti bergabung dengan elemen-elemen yang lain seperti api, debu dan pasir. Petir jenis ini antara petir terpanjang.
Share this post :
 
Support : 8Share lah! | ChurpChurp | Gush Ad lah!!
Copyright © 2014. Echo News Portal - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger