Headlines News :
Home » , , » Ikan Raksasa Tanpa Ekor

Ikan Raksasa Tanpa Ekor

Written By Zul Fikri on Saturday, March 2, 2013 | 10:33 AM

Berita tentang Mola mola yang tersangkut kapal bukan kali pertama ini berlaku. Pada 18 September 1908 kapal wap Fiona bernasib sama. Fiona yang sudah berlayar 65 km dari Sydney, mengalami goncangan yang cukup kuat. Kapal ini pun melambat ke tepian dan salah satu anak kapal melihat Mola-Mola tersangkut pada baling-baling kapal. Mola mola kemudian diangkat. Saat diukur Mola mola yang tersangkut ini mempunyai ukuran panjang 3.1 m dan tinggi 4.1 m. Ukuran ini merupakan ukuran Mola mola terbesar yang pernah diketahui.


Menurut catatan para ahli Australian MuseumIchthyology, Mola mola tersebar di seluruh dunia khususnya di perairan yang bersuhu hangat. Di Australia, Mola mola tercatat hidup sekitar pesisir tengah New South Wales hingga Tasmania dan kemudian ke arah Mandurah, di Australia barat.

Mola mola ditemui di perairan laut dalam samudera, tetapi kadang-kadang muncul juga di permukaan ataupun perairan cetek. Kerana memiliki sirip atas yang panjang, tidak jarang saat muncul di permukaan air, oleh para pelaut dan nelayan, Mola mola sering disangka jerung oleh para nelayan mahupun pelaut.

Mola mola adalah ikan yang luar biasa. Berbeza dengan ikan lain pada umumnya, Mola mola (caudal fin) tetapi Mola mola justeru mempunyai clavus, yang merupakan bentuk sambungan antara sirip atas / punggung dan sirip bawah / perut. Clavus ini berbentuk pendek, melebar, serta membujur di bahagian bawahnya. Para ahli menyebut bentuk ini dengan sebutan ossicles. Beberapa karakter yang membezakan spesies ini daripada empat anggota famili yang sama adalah jumlah ossicles dan perbezaan gurat sisi yang kelihatan pada bahagian posterior (sirip atas) serta di bahagian akhir tubuhnya dimana denticles (struktur tubuh) pada kulit berubah drastik dari kasar hingga sangat lembut nyaris tidak mempunyai sirip ekor mengambil kedudukan tumbuhnya sirip ekor yang terdapat seperti pada ikan yang lain.
Share this post :

+ comments + 1 comments

March 15, 2013 at 8:50 AM

keajaipan ciptaan Allah. subahanallah,jgn lupa sedekah kt masjid solat jumaat nie. =D

Post a Comment
 
Support : 8Share lah! | ChurpChurp | Gush Ad lah!!
Copyright © 2014. Echo News Portal - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger