Headlines News :
Home » , , , » Surirumah mangsa korban pertama banjir di Terengganu

Surirumah mangsa korban pertama banjir di Terengganu

Written By Zul Fikri on Wednesday, December 26, 2012 | 8:44 AM

Seorang wanita menjadi korban pertama banjir di Terengganu apabila ia ditemui lemas setelah terjatuh ke dalam sungai Lanjut berdekatan Jambatan Permaisuri semalam.
Ketua Operasi Penyelamat Balai Bomba dan Penyelamat Setiu, Mohd Izani Zakaria ketika mengesahkan kejadian itu berkata, pihaknya dengan bantuan penduduk kampung, menemui mayat mangsa pada pukul 6.30 petang berdekatan tempat mangsa terjatuh.
Samhanim Ramli, 36, dikatakan tergelincir ketika sedang menahan pukat jaring bersama suaminya, Wan Amran Wan Sudin di sungai tersebut kira-kira pukul 3 petang. Mayat dibawa ke Hospital Setiu untuk bedah siasat.
Dia yang sebagai surirumah telah mengikut suaminya memukat menjadi mangsa pertama banjir di Terengganu apabila dia terjerlus ke dalam Sungai Lanjut, di Hulu Seladang, dekat Bandar Permaisuri, di sini, malam tadi.

Suaminya, Wan Amran Wan Sudin, berkata arwah isterinya, Samhanim Ramlee, 36, mengikutnya pergi memukat ketika dia hendak memasang pukat di tebing sungai berkenaan. 

"Dia sempat memegang bahu saya ketika terjelus. Tapi saya tidak dapat capai tangannya atau memautnya kerana air sangat deras," katanya.

Wan Amran berkata, dia yang cemas kemudian meminta pertolongan daripada penduduk kampung bagi menyelamatkan isterinya yang ketika itu sudah dibawa arus deras.

Sementara itu, anggota Bomba dan Penyelamat dan Jabatan Pertanahan Awam (JPAM) terus bergegas ke tempat kejadian dan menemui mayat mangsa di SungaiLanjut sebelum dibawa keHospital Setiu.

Sementara itu, jumlah mangsa banjir di Terengganu meningkat kepada 6,100 orang sehingga 8.30 malam ini berbanding 5,297 orang petang tadi. Mereka kini tempatkan dipindahkan di 106 pusat pemindahan banjir.
Menurut portal banjir negeri, jumlah terbesar mangsa banjir yang dipindahkan adalah di Dungun iaitu seramai 1,221 orang diikuti Besut (1,096), Hulu Terengganu (1,046), Kemaman (979), Kuala Terengganu (807), Setiu (707) dan Marang (244).
Air di beberapa batang sungai termasuk sungai Besut di Kampung La; sungai Dungun iaitu di Pasir Raja dan Kuala Jengai; sungai Nerus, di kampung Langkap di sini; sungai Setiu di Permaisuri; dan sungai Telemong di Kuala Ping, Hulu Terengganu kekal berada di paras bahaya.
Namun, setakat ini tiada jalan utama yang menghubungi negeri ini ditutup kepada kenderaan.
Tinjauan Bernama di beberapa lokasi di Kampung Tasik dan Kampung Buluh di Setiu mendapati perbuatan beberapa penduduk yang bermain air di jalan raya dilihat boleh mengancam nyawa mereka memandangkan air yang mengalir amat deras di situ.
Seorang penduduk ketika ditemui Ibrahim Yahya, 56 berkata banjir ini disifatkan sebagai yang terburuk melanda daerah ini sejak tujuh tahun lepas.
“Daerah ini sering dilanda banjir namun tidaklah seteruk ini dimana air begitu cepat naik ke dalam rumah dan menyukarkan kami untuk bergerak dengan arus yang deras,” katanya.
Share this post :
 
Support : 8Share lah! | ChurpChurp | Gush Ad lah!!
Copyright © 2014. Echo News Portal - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger